Catedrala Uspenski

Localizata idilic pe o colina a peninsulei Katajanokka, catedrala Uspenski vegheaza de la inaltime capitala Finlandei. Este una dintre cele mai importante atractii turistice din Helsinki, peste 500 000 de turisti trecandu-i pragul in fiecare an.

Planul catedralei a fost proiectat de catre arhitectul rus Aleksei Gornostajev, care s-a inspirat din arhitectura unei biserici de secol XVI din apropierea Moscovei. Din pacate, constructia acesteia a inceput in anul 1862, anul mortii lui Aleksei, astfel maestrul nu a reusit sa-si vada opera finalizata. Patru ani mai tarziu, in 1864, o catedrala impunatoare domina peisajul orasului Helsinki.

Exteriorul catedralei reflecta cel mai bine impactul culturii rusesti asupra istoriei finlandeze. Fatadele nu prezinta decoratiuni bogate, dar te frapeaza prin caramizile de culoare rosu aprins si domurile verzi-aurii. Catedrala Uspenski numara 13 domuri, simbolizandu-i pe Iisus si cei 12 Apostoli.

La interior catedrala detine o colectie de icoane si alte exponate specifice cultului ortodox. Doua dintre cele mai valoarea icoane au fost furate, doar una dintre acestea fiind ulterior recuperata.

oferte turistice pentru
Catedrala Uspenski