Parcul Vigeland

Parcul Vigeland: alegorie, o lume intreaga cuprinsa in statui, calatoria omului din leagan si pana la moarte, viata si moarte, frici si temeri, iubirea si erotismul, provocari si sperante, toate sculptate maiestuos.

De indata ce veti pasi pe intrarea monumentala din fier forjat, veti fi transpusi in lumea celui mai important sculptor norvegian, Gustav Vigeland, o lume-fantezie gandita de geniul sculptorului ani si ani de-a randul. Din pacate, la momentul in care lucrarile au fost finalizate, Gustav Vigeland parasise deja lumea aceasta si nu a mai apucat sa-si admire intreaga creatie finalizata.

Aproximativ 192 de sculpturi din granit, bronz si fier sunt dispuse pe axa alegorica ce masoara 850 de metri. Axa cuprinde Intrarea Monumentala, Podul, Fantana, Monolitul si Roata Vietii, toate acestea reprezentand momente cheie din viata omului. 

Monolitul este cea mai importanta lucrare a acestui ansamblu, o sculptura gigantica realizata in acelasi bloc de piatra, reprezentand 121 de personaje sculptate intr-o coloana inalta. Poate fi interpretata ca incercarea omului de a se desprinde de latura sa animalica si de a se indrepta catre latura spirituala. In continuarea Monolitului se  afla Roata Vietii, simbol al eternitatii, reprezentata de o ghirlanda cu o femeie, un barbat si un copil inlantuiti in cerc inchis. Gustav Vigeland a acordat cea mai mare atentie Fantanii, inconjurata de trupuri ce iau forma de copaci, la umbra carora se cladeste necontenit ciclul vietii.

oferte turistice pentru
Parcul Vigeland