Biserica Invierii

Istoria tumultoasa a Rusiei, presarata cu asasinate si lovituri de stat, rasare din fiecare coltisor al Sankt Petersburgului. Plimbandu-va pe strazile pitoresti ale orasului, veti descoperi o biserica de o frumusete divina, care insa are la baza o poveste tragica.

Catedrala Invierii a fost ridicata pe locul unde tarul Alexander al II-lea a fost asasinat in martie 1881 de catre un grup revolutionar. Profund indurerat, mostenitorul acestuia, Alexander al III-lea, si-a declarat intentia de a construi o biserica in memoria tatalui sau si a insistat ca arhitectura acesteia sa fie tipic ruseasca. Constructia a fost ridicata intre 1883 si 1907, fiind finantata aproape in totalitate de familia imperiala si generosi donatori privati.

Intr-un oras in care edificiile religioase apartin in mare parte stilurilor baroc si neo-clasic, Biserica Invierii este o constructie inedita. Cu toate ca este construita intr-un stil rusesc tipic, asemanator bisericilor din secolele XVI-XVII, arhitectul ales de tarul Alexander al III-lea pentru a duce la bun sfarsit lucrarea, nu avea nationalitate rusa.

In anul 1930, bolsevicii au inceput lupta ideologica asupra religiei, iar Biserica Invierii a fost inchisa timp de 30 ani. Zidurile acesteia poarta marturia vremurilor tulburi din cel de-al Doilea Razboi Mondial si din timpul asediului de la Leningrad.

Exteriorul te frapeaza prin diversele ornamentatii, mozaicuri si domuri colorate, in vreme ce interiorul se ridica la inaltimea acestuia, fiind decorat de cei mai proeminenti artisti ai vremii si numarand o colectie deosebita de icoane. Cel mai impresionant element din interior este altarul extravagant construit chiar pe locul in care tarul a fost ranit fatal.