Catedrala Sf. Isaac

Intr-o tara in care religia a jucat un rol important in dezvoltatea identitatii nationale, conducatorii Rusiei Imperiale au ridicat edificii religioase colosale, de o opulenta coplesitoare. In elegantul Sankt Petersburg, tarul Petru cel Mare a comandat ridicarea catedralei Sfantul Isaac, care avea sa detina ani de-a randul titulatura de cea mai mare catedrala din Rusia.

Opera a arhitectului francez Auguste Montferrand, catedrala a fost construita intre 1818 si 1858, executia acesteia fiind ingreunata de solul cu o structura mult prea moale pentru a sustine un asemenea edificiu. In cele din urma, pentru a asigura o fundatie solida, mii de piloni de lemn au fost infipti in pamant, arhitectul folosind o tehnica inspirata de modelul venetian. Aproape doua secole mai tarziu, catedrala Sfantul Isaac continua sa domine peisajul din Sankt Petersburg, fiind un reper important pentru trecutul, prezentul si viitorul orasului.

Biserica ridicata pentru a gazdui un numar impresionant de 40.000 de enoriasi, a fost inchisa la inceputul anilor '30 si deschisa ulterior ca muzeu. In prezent, isi deschide portile in principal pentru vizitare, iar slujbe religioase se tin numai in cazul unor sarbatori importante.

Pentru finalizarea catedralei au fost alocate sume enorme de bani, ajungand ca la final constructia sa coste de 10 mai mult decat cea a Palatului de Iarna. Fatadele au fost decorate laborios cu sculpturi si coloane masiv din granit. Interiorul este impodobit cu icoane si mozaiuri detaliate, iar printre materialele folosite se numara 14 tipuri diferite de marmura si numeroase pietre semi-pretioase. 

Domul aurit al catedralei poate fi observat din orice punct al orasului. Vizitatorii pot urca cele 300 de trepte pentru a ajunge in varf unde se bucura de o priveliste splendida asupra orasului. Tot in interiorul domului troneaza o fresca ce o infatiseaza pe fecioara Maria inconjurata de sfinti. In centrul frescei, la o inaltime de 80 de metri, este suspendat un porumbel de argint cu o anvergura a aripilor de peste un metru, simbol al Sfantului Duh.