Muzeul Ermitaj

"Calatoria este singurul lucru pe care il cumperi si te face mai bogat" - asa spune o vorba celebra, iar Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg este o bogatie a intregii umanitati care aduce laolalta marturiile civilizatie si frumusetii pe care doar arta le poate transmite.

Localizat in Piata Palatului, un loc cu o insemnatate istorica deosebita, Ermitaj a urmarit secole de-a randul istoria Rusiei Tariste, nunti si baluri fastuoase, intrigi politice si amoroase, asasinate, dar si inceputul sfarsitului pentru Imperiul Rus odata cu Revolutia Bolsevica din 1917. Palatul gigantic cu o arhitectura opulenta in stil baroc si neoclasic este dovada puterii si bogatiei Imperiului Rus. Initial, operele de arta au fost expuse in Palatul de Iarna, cladire ridicata in anul 1764, insa pe masura ce colectia a crescut, au fost construite alte cladiri adiacente.

Muzeul a prins radacini in timpul imparatesei Ecaterina cea Mare, colectia de arta a acesteia stand la baza fondarii celui mai important muzeu de pe teritoriul Rusiei. Ulterior, tarul Nicolae I  a contribuit la imbogatirea numarului de exponate, urmand ca in anul 1825 Ermitaj sa fie deschis publicului larg.

Colectia enorma ce numara peste 3 milioane de exponate este de o frumusete coplesitoare. Piese de arta apartinand unor artisti precum Leonardo da Vinci, Gauguin, Matisse, Van Gogh, Picasso, Raphael, Monet, Michelangelo si Botticelli, atesta faptul ca dincolo de volumul impresionant, exponatele sunt de calitate si de o valoare inestimabila. Pe langa tablouri si sculpturi, Ermitaj expune un numar important de carti, nestemate gravate, desene, monezi, medalii, artefacte si o colectie de istorie a naturii ce ocupa doua galerii.