Palatul Yusupov

Palatul Yusupov sau Moika, dupa raul pe malul caruia a fost construit, este unul dintre cele doua resedinte ale familiei Yusupov care a supravietuit vicisitudinilor istorice. Palatul a fost construit in anul 1717, iar in 1830 a fost cumparat de nobilul Yusupov, unul dintre cei mai bogati si influenti oameni ai Imperiul Rus. Constructia a  apartinut familiei Yusupov pana in anul 1917 cand a fost confiscata de bolsevici.

Palatul detine cele mai bine conservate interioare din secolul al XIX-lea, sali opulente si extravagante decorate in culori aprinse. Cladirea este insa faimoasa pentru legenda uciderii calugarului Rasputin. Conform autobiografiei cu iz fantastic ce apartine Printului Felix Yusupov, Rasputin a fost ucis pe data de 16 Decembrie 1916. Atras in capcana, Rasputin a fost otravit cu cianura si impuscat de mai multe ori, insa de fiecare data a supravietuit. Intrigat si speriat de cele vazute, printul l-a lovit in repetate randuri cu un obiect din metal iar apoi i-a aruncat cadavrul in raul Neva. Rasputin a fost descoperit cateva zile mai tarziu, insa in mod surprinzator, medicii legisti au declarat hipotermia ca fiind cauza mortii.

Astazi, doar o jumatate din Palat poate fi vizitata, cealalta apartinand Palatului Culturii. Pe langa camerele frumos decorate, atractia principala este Muzeul Crimei lui Rasputin, unde sunt expuse fotografii, documente si figuri de ceara ce recreeaza scena asasinarii.