Peterhof (Petrodvoret)

Farmecul orasului Sankt Petersburg este incontestabil, insa in imprejurimile acestuia puteti descoperi atractii turistice de o frumusete rapitoare, adevarate pagini de istorie ce evoca puterea si bogatia Imperiului Rus. O astfel de atractie este domeniul de la Peterhof, localizat la 25 de kilometri de Sankt Petersburg. Puteti ajunge aici cu masina sau puteti alege calea navala, intr-o mini-croaziera pe apele golfului Finic.

In anul 1717, tarul Petru cel Mare a vizitat palatul Versailles din Franta, de unde s-a intors profund impresionat. La scurt timp dupa aceasta vizita, a schitat planuri grandioase pentru un palat care nu numai sa rivalizeze cu Versailles, dar care sa il intreaca in grandoare si frumusete.

Pentru constructia acestui palat a fost alocat un domeniu enorm, de peste 600 de hectare. Un numar impresionant de arhitecti, gradinari, artisti si muncitori a fost angrenat in aceasta lucrare, la insistentele tarului care dorea ca palatul sa fie terminat cat mai curand. In anul 1721, Palatul Principal a fost finalizat, iar doi ani mai tarziu, pe 14 august 1723, Peterhof a fost oficial deschis. Cu toate acestea, constructiile au continuat si in anii urmatori pentru terminarea celorlalte palate mai mici si pentru definitivarea decoratiunilor elaborate.

De-a lungul timpului, Peterhof a fost resedinta favorita a tarilor. Monarhii care l-au succedat pe Petru cel Mare, au extins palatul si l-au renovat in functie de stilul caracteristic perioadei lor.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Peterhof s-a aflat sub dominatia trupelor germane, fiind aproape distrus si lasat in ruine odata cu retragerea acestora. Reconstructia a durat 60 ani si a implicat peste 1000 de voluntari.

Domeniul mai cuprinde si 3 parcuri: Parcul de Jos, Parcul de Sus si AlexandriaPark. Cel mai spectaculos si mai vizitat este Parcul de Jos, un paradis verde in care puteti admira, palate, fantani si sculpturi. Cea mai importanta atractie este Marea Cascada, o fantana arteziana spectuloasa, in mijlocul careia se afla statuia lui Samson, eroul biblic, si care simbolizeaza victoria Rusiei in  fata Suediei la Poltava.