Puskin (Tsarskoe Selo)

La o jumatate de ora distanta de Sankt Petersburg, in orasul Puskin, se afla un faimos ansamblu de palate si parcuri, dintre care cel mai cunoscut este impresionantul palat baroc al Ecaterinei cea Mare.

Initial, orasul purta denumirea de Tsarskoe Selo (Satul Tarilor), insa din perioada sovietica a luat numele celui mai celebru poet rus: Alexander Puskin. Istoria tumultoasa a Rusiei si-a pus amprenta si asupra acestui loc, Puskin fiind aproape distrus in cel de-al Doilea Razboi Mondial de catre armata germana. Cu toate acestea, autoritatile statului au depus eforturi pentru restaurarea acestui ansamblu, in prezent fiind o adevarata bijuterie arhitecturala.

Palatul Ecaterinei a fost ridicat de arhitectul Bartolomeo Rastrelli, cel care a construit si Palatul de Iarna ce gazduieste colectiile muzeului Ermitaj. Cea mai impresionanta incapere a palatului este faimoasa Camera de Chihlimbar, considerata a opta minune a lumii,  decorata cu panouri incastrate cu 6 tone de ambra in diverse nuante de la auriu, caramiziu, portocaliu si brun. Chihlimbarului, denumit si „aurul nordului” sau „lumina lumii”, i s-au atribuit puteri magice si curative inca din cele mai vechi timpuri, considerandu-se ca purifica aerul si emite o energie calda si luminoasa (fapt confirmat de toti cei care trec pragul Camerei de Chihlimbar!)

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, ofiterii nemti au demontat panourile in 36 ore si le-au expediat in Germania de unde li s-a pierdut urma. Insa, in 1979 a inceput un migalos proces de refacere iar rezultatul a fost remarcabil: noua incapere, la fel de frumoasa ca odinioara, a fost inaugurata in 2003 la aniversarea de 300 ani a orasului.