Fantana zeitei Gefion

Impozanta Fantana Gefion este amplasata intr un colt al parcului Churchill, langa malul apei Langelinie si este unul dintre cele mai mari monumente din Copenhaga. Sculpturile au fost create de Anders Bundgaard (1864-1937) - prezentând un grup mare de boi puternici, alaturi de zeita nordica- Gefion .

Fântâna Gefion a fost donată de Fundația Carlsberg ca un cadou orașului cu ocazia aniversării a 50 de ani a fabricii de bere Carlsberg în 1897. Figurile fântânii au fost create între 1897-1904 de sculptorul Anders Bundgaard (1864-1937) în facilități închiriate de la Compania Danish Cryolite - deoarece propriul său atelier avea spațiu limitat pentru a îndeplini un proiect atât de mare. Întreaga fântână cu bazine și sculpturi a fost finalizată și dezvăluită publicului în 1908.

Povestea mitică a lui Gefion este despre crearea insulei Zelanda, insula pe care se află Copenhaga. Potrivit legendei, regele suedez Gylfi i a dat o sarcina zeiței Gefjon, sa are cat de mult poate intr o zi si o noapte, așa că și-a transformat cei patru fii în boi și a început sa munceasca. Au arat atât de mult încât pământul a fost rupt și bucata a fost aruncată în marea daneză, gaura rămasă fiind umplută de apă și devenind un lac.

În mod ciudat, există câteva alte povești care identifică Lacul Mälaren ca fiind lacul mitic din care provine Zelanda, dar Lacul Vänern este în general identificat ca lacul mitic datorită dimensiunii și formei sale similare cu insula.

Fântâna Gefion este o atracție turistică populară - și este folosită ca fântână a dorințelor de mii de vizitatori în fiecare an.

oferte turistice pentru
Fantana zeitei Gefion