Kronborg Slot – Castelul lui Hamlet de la Elsinore

Castelul Kronborg este situat în apropierea orașului Elsinore, în vârful extrem al Zeelandei, în cel mai îngust punct al Oresund. Castelul, care de secole a fost unul dintre cele mai importante castele renascentiste din Europa de Nord, a fost adăugat pe lista patrimoniului mondial UNESCO la 30 noiembrie 2000.

Castelul și-a dobândit numele actual în secolul al XVI-lea, când a fost reconstruit de regele Frederic al II-lea într-un magnific castel renascentist unic ca aspect și dimensiune în toată Europa. În secolul al XVII-lea, un moment de nepăsare a doi muncitori a produs un incendiu.

Regele Christian al IV-lea a restaurat Castelul la 10 ani de la incendiu: exteriorul a fost din nou magnific, dar interiorul nu și-a recăpătat niciodată pe deplin gloria de odinioară. Castelul a fost cucerit în a doua jumătate a secolului al XVII-lea de către suedezi. Ulterior, apărările au fost întărite semnificativ, iar până la sfârșitul secolului a fost adăugată o linie avansată de apărare – Crownwork. La scurt timp după aceea, în jurul lui a fost construită o nouă serie de metereze. După finalizarea lor, Kronberg a fost considerată cea mai puternică cetate din Europa. De la mijlocul secolului al XVIII-lea până la mijlocul secolului al XIX-lea, Kronberg a fost folosit ca închisoare pentru sclavi , pentru condamnații bărbați, obligati ulterior să lucreze la fortificațiile castelului.

Kronborg este, de asemenea, cunoscut sub numele de Elsinore, decorul pentru o mare parte din faimoasa tragedie a lui William Shakespeare „Hamlet, prinț al Danemarcei”. Piesa lui Shakespeare (a cărei perioadă de timp este oarecum incertă: poate fi înțeleasă ca fiind mai ales renascentist, contemporană cu Anglia lui Shakespeare) se află la Castelul Elsinore, adevăratul Castel Kronborg al Danemarcei.

Kronberg, ca destinație de turism cultural, și-a dobândit faima datorită lui William Shakespeare. Fără Shakespeare, Castelul Kronberg ar fi rămas anonim, la fel ca multe alte castele din Danemarca sau Europa.

oferte turistice pentru
Kronborg Slot – Castelul lui Hamlet de la Elsinore