Palatul Amalienborg

Amalienborg este considerat unul dintre cele mai reprezentative obiective arhitectonice daneze in stil rococo si a fost ridicat in anii 1700.

Complexul este compus din patru cladiri identice: Palatul Christian al VII-lea (Palatul Moltke), Palatul Christian al VIII-lea (Palatul Levetzau), Palatul Frederik al VIII-lea (Palatul Brockdorff) si Palatul Christian al IX-lea (Palatul Schack). Aceasta este resedinta principala a Majestatii Sale Regina Danemarcei. Atunci cand steagul este arborat, acest lucru arata tuturor ca regina este prezenta in palat.

In prezent, publicul poate vizita doua dintre palate: Palatul Christian al VIII-lea, care are si rol de muzeu al Familiei Regale Glucksburg si Palatul Christian al VII-lea, care este folosit de Regina pentru primirea oaspetilor si reprezentantilor oficiali ai altor state. In curtea centrala exista o statuie ecvestra a Regelui Frederik al V-lea, statuie ce este considerata cea mai deosibita sculptura ecvestra din lume. A fost dezvelita in 1771 la cinci ani de la moartea Regelui Frederik al V-lea, in anul 1766.

Amalienborg este cunoscut si pentru Garda Regala Daneze, care patruleaza prin perimetrul complexului de palate. In fiecare zi garzile marsaluiesc pe strazile din Copenhaga, plecand la 11:30 de la Castelul Rosenborg si executa schimbarea garzii in fata Palatului Amalienborg la ora 12:00. Atunci cand Regina se afla la resedinta sa din Copenhaga, garzile sunt acompaniate si de Fanfara Garzilor Regale.

Spectacolul schimbarii garzii de la Palatul Amalienborg este urmarit de sute de turisti din toate colturile lumii si reprezinta una dintre atractiile principale ale orasului Copenhaga.