Biserica Temppeliaukio

In centrul orasului Helsinki veti descoperi o biserica cum nu mai este alta pe lume. Arhitectura autentica a transformat acest lacas de cult in cel mai faimos obiectiv turistic al capitalei finlandeze, Temppeliaukio fiind o biserica amplasata in miezul vietii urbane din Helsinki, cu interiorul excavat si sapat in piatra.

Planurile pentru constructia acesteia au aparut in anul 1930, dar au fost intens contestate de opinia publica generala, biserica fiind catalogata de catre finlandezi drept"moscheea in stanca" sau "buncarul diavolului". In anul 1939, cel de-al Doilea Razboi Mondial astepta sa izbucneasca in Europa, iar constructia acesteia a fost amanata.

Peste 30 de ani, fratii arhitecti Timo si Tuomo Suomalainem au realizat noi planuri ale bisericii, insa din cauza situatiei economice precare, dimensiunea acesteia a fost redusa la un sfert din ce se planuise initial. In anul 1969 Temppeliaukio isi deschide portile pentru enoriasi si curiosi.

Peretii interiori au pastrat structura originala a stancii in care s-a excavat. Acoperisul este reprezentat de un dom de sticla ce numara nu mai putin de 180 de ferestre prin care lumina naturala patrunde inauntrul lacasului de cult. Biserica nu are clopote, insa chemarea la slujba se face prin boxele amplasate la exteriorul acesteia, ce redau sunetul de clopote. Tinand cont ca biserica are acoperisul amplasat la nivelul solului si ca se afla intr-o zona cu poluare fonica intensa, in jurul acesteia s-a construit un zid de piatra de cariera imbinat cu tije de otel.

oferte turistice pentru
Biserica Temppeliaukio