Parlamentul

Palatul Parlamentului finlandez proiectat de JS Siren este considerat apogeul construcției finlandeze a vremii sale. Clădirea monumentală a fost sculptată pentru a forma un întreg atent gândit, de la fațada sa artizanală până la mobilier proiectat la comandă.

Clădirea este rezultatul unei serii prelungite de concursuri de arhitectură, primul dintre care a fost amenajat în 1908 pentru un alt sit, pe Dealul Tähtitorninmäki. Eliel Saarinen a câștigat premiul I, dar construcția a fost respinsă de țarul rus. După ce Finlanda și-a câștigat independența în 1917, dezbaterea cu privire la clădire a reluat și a continuat până când un concurs de amplasare a șantierului organizat în 1923 a ajutat la rezolvarea deciziei de a construi în Töölö.

Anul următor a avut loc un concurs deschis de arhitectură. Dintre cele 27 de lucrări, designul lui Kaarlo Borg, JS Sirén și Urho Åberg a fost declarat câștigător. A stat la baza planurilor finale executate de JS Siren. Clădirea a fost inaugurată în 1931.

Mai târziu au mai fost organizate două concursuri deschise de arhitectură pentru proiectarea extinderii Palatului Parlamentului, primul în 1970 și în spatele clădirii principale, câștigat de Ola Laiho, Pekka Pitkänen și Ilpo Raunio, iar în 1999 anexa din apropiere Pikkuparlamentti (Micul Parlament) , câștigat de Pekka Helin.

Palatul Parlamentului a suferit lucrări ample de renovare și restaurare care au durat un deceniu și s-au finalizat în septembrie 2017. Compania responsabila de lucrări a fost Helin & Co Architects.