Hallgrímskirkja

Cea mai mare biserică din Islanda este o construcție modernă din beton, numită după celebrul poet din secolul al XVII-lea, Hallgrimur Pétursson (1614-1674). A fost ridicată între anii 1945 si 1986, după planurile arhitectului Guŏjón Samuelsson, care a mai semnat proiectele câtorva clădiri importante din țară, cum ar fi Teatrul Național, Catedrala Romano- Catolică din Reykjavik și biserica din Akureyri.

Arhitectul a dorit să creeze un stil arhitectural național, folosindu-se de motive stilistice și materiale locale (în special bazaltul). Biserica se încadrează perfect în proiectul său, având aspectul unei salve de lavă sau al unui gheizer, simboluri ale peisajului islandez. În contrast cu exteriorul futurist, interiorul este mai degrabă clasic, lipsit de podoabe, cu plafon nervurat în stil gotic. Banii necesari construirii acestui edificiu au fost strânși în proporție de 60% din donații publice, din toată țara și chiar din străinătate. Are 3 clopote – Hallgrimur, Guŏriŏur și Steinunn (după numele poetului, soției și fiicei acestuia), dar și un carilion cu 29 de clopote.

Biserica este mai mult decât un lăcaș de cult, este un adevărat centru cultural care găzduiește periodic concerte, expoziții și festivaluri.

oferte turistice pentru
Hallgrímskirkja