Lysefjord

Lysefjord este un fiord situat în zona Ryfylke din sud-vestul Norvegiei. Fiordul lung de 42 de kilometri  se află în municipalitatea Forsand din județul Rogaland, la aproximativ 25 de kilometri est de orașul Stavanger. 

Este deosebit de cunoscut prin uriașa stâncă Preikestolen cu vedere la fiord, care este o destinație turistică importantă pentru regiune. Satul destul de izolat Lysebotn se află la capătul estic al fiordului, iar satul Forsand se află la capătul vestic, lângă podul Lysefjord, singura trecere a acestuia.  Pornind de la o adâncime de numai 13 metri adâncime, acolo unde se întâlnește cu marea lângă satul Forsand, Lysefjord se îndreaptă apoi spre interior și coboară la o adâncime de peste 400 de metri sub Preikestolen.

Fiordul a fost sculptat de acțiunea ghețarilor în epocile glaciare și a fost inundat de mare când ghețarii de mai târziu s-au retras. Geologia fiordului a fost investigată și descrisă amănunțit de profesorul Bjørn G. Andersen în teza sa de master (1954): „Om isens tilbaketrekking i området mellom Lysefjorden og Jøsenfjorden i Ryfylke” (Despre retragerea glaciară din zona dintre Lyssenfjorden și Ryfjorden).

Din cauza terenului neospitalier, muntos, fiordul este doar puțin populat și are doar două sate pe lungimea sa - Forsand și Lysebotn, situate la capetele opuse ale fiordului. Există o mică zonă agricolă, Songesand, pe malul de nord al fiordului, cam la jumătatea distanței dintre cele două capete. Acea zonă a fermei este accesibilă pe drum din satul Årdal, peste munți la nord. Pe lângă asta, există alte câteva așezări foarte mici, împrăștiate de-a lungul fiordului, dar acestea sunt accesibile doar cu barca.