Muzeul Munch

Muzeul original Munch era situat in cartierul Gamle Oslo, la Toyen. Construcția muzeului a fost finanțată din profiturile generate de cinematografele municipale din Oslo și și-a deschis porțile în 1963 pentru a comemora 100 de ani de la naștere a lui Munch. Colecția sa consta in lucrări și articole ale acestuia, pe care le-a donat municipalității din Oslo la moartea sa, și lucrări suplimentare donate de sora sa, Inger Munch, precum și alte lucrări obținute prin comerț, inclusiv copiile tipărite. 

Muzeul original avea în colecția sa permanentă mai mult de jumătate din întreaga producție de picturi a artistului și cel puțin un exemplar din toate amprentele sale. Aceasta a însumat peste 1.200 de picturi, 18.000 de printuri, șase sculpturi, precum și 500 de plăci, 2.240 de cărți și diverse alte articole. 

Structura muzeului a fost proiectată de arhitecții Einar Myklebust și Gunnar Fougner . Myklebust a jucat, de asemenea, un rol important în extinderea și renovarea muzeului în 1994, pentru aniversarea a 50 de ani de la moartea lui Munch. Muzeul a fost și locul de filmare pentru  Olsenbanden din 1984. 

În mai 2013, Consiliul Local din Oslo a luat în cele din urmă decizia, de a muta muzeul în noul său amplasament de pe malul apei, lângă Opera din Oslo. Construcția a început în septembrie 2015. Noul muzeu a fost criticat pe scară largă pentru designul său, unde a fost denumit cea mai mare colecție neoficială de balustrade de protecție din lume. 

Muzeul a fost deschis de regele Harald al V-lea pe 22 octombrie 2021.

Muzeul original Munch:

Muzeul Munch in prezent:

 

oferte turistice pentru
Muzeul Munch