Gudbrandsdalen si Romsdalen

Gudbrandsdalen:

Gudbrandsdalen este o vale și un district tradițional. Valea este orientată în direcția nord-vest de la Lillehammer și lacul Mjøsa , extinzându-se pe 230 de kilometri (140 mile) spre valea Romsdalen . Râul Gudbrandsdalslågen curge prin vale, pornind dinspre  lacul Lesjaskogsvatnet pana spre lacul Mjøsa. Râul Otta care curge prin valea Otta este un afluent major al râului principal Lågen. Văile râurilor afluente precum Otta și Gausa ( Gausdal ) sunt de obicei considerate ca parte a Gudbrandsdalen.

Împreună cu râul Glomma și valea Østerdalen , râul Lågen și valea Gudbrandsdalen formează cel mai mare sistem de drenaj al Norvegiei, care acoperă părți importante ale Norvegiei de Est . Gudbrandsdalen găzduiește calea ferată Dovre Line și autostrada europeană E6 . Valea este principalul coridor de transport terestru prin Norvegia de Est, de la Oslo și zonele joase din centrul estului până la Trondheim.

Valea este împărțită în trei părți: Norddalen, Midtdalen și Sørdalen. Aceasta acoperă aproximativ 60% din fostul județ Oppland.  Numele Gudbrandsdalen înseamnă „valea lui Gudbrand”- vechiul norvegian Guðbrandr este un vechi nume masculin compus din guð -  „zeu” și brandr- „sabie.

Romsdalen:

Romsdalen este o vale din partea de vest a Norvegiei . Valea lungă de 60 de kilometri (37 de mile) trece prin municipiul Rauma din județul Møre og Romsdal și prin municipiul Lesja din județul Innlandet . Este valea râului Rauma, din cuvântul nordic vechi Raumsdalr care înseamnă valea Rauma.  

Muzeul Romsdal ( Romsdalsmuseet ) cu sediul în orașul Molde este unul dintre cele mai mari și mai extinse muzee populare din Norvegia. Muzeul Popular Romsdalen este un muzeu în aer liber care prezintă aspecte ale vieții din valea Romsdalen din secolul al XIV-lea până în secolul al XX-lea.

Rauma este singura linie de cale ferată din județul Møre og Romsdal și, din 1924 până în anii 1970, a fost coridorul cheie de transport între județ și estul Norvegiei . Autostrada E136 este singurul drum între est și vest care nu trece printr-o trecătoare de munte și leagă județul de rețeaua de drumuri din estul Norvegiei. Drumul prin Romsdalen a fost din punct de vedere istoric un acces important la ocean pentru fermieri și mineri din zonele montane de est. Când telegraful a fost introdus în Norvegia în anii 1860, linia dintre Norvegia de Est și Møre og Romsdal a fost stabilită prin vale, ca una dintre cele două linii directe între est și vest. 

oferte turistice pentru
Gudbrandsdalen si Romsdalen