Palatul Regal

Secole de-a randul, Palatul Regal a fost resedinta familiei regale si locul in care generatii de regi si regine si-au pus amprenta asupra istoriei poporului suedez. Cu toate ca familia regala s-a stabilit la Drottningholm, Palatul Regal continua sa joace un rol important in istoria prezenta, fiind folosit pentru desfasurarea unor fastuoase banchete, dar si pentru intalniri oficiale ale regalitatii cu demnitari straini.

Palatul Regal este unul dintre cele mai mari si frumoase palate ale Europei, cele 600 de camere opulente ale acestuia si numeroasele muzee fiind deschise pentru vizitare.

Palatul a fost construit in secolul al XVIII-lea, pe locul unui fost castel medieval ridicat de Birger Jarl -fondatorul orasului Stockholm- si prezinta o arhitectura marcata de stilul baroc italian. Interioarele din secolele XVIII si XIX sunt magnifice, insa dintre cele 600 de camere nu trebuie sa ratati: Sala Tronului, Galeria Carol al XI-lea al Suediei, Sala Pillared si Biblioteca Bernadotte. In Sala Tronului se afla un maiestuos tron de argint ce dateaza de la incoronarea Reginei Cristina din anul 1650. Galeria Carol al XI-lea prezinta un decor inspirat din camera oglinzilor a palatului Versailles. Sala Pillared este decorata in stilul rococo cu 12 coloane ionice, in timp ce biblioteca Bernadotte detine colectia regala de carti.

Dintre muzeele palatului, cele mai spectaculoase si importante prin prisma obiectelor expuse sunt: Muzeul Tre Konor ce evoca istoria medievala a palatului, Muzeul de Antichitati Gustav al III-lea, Arsenalul Regal unde sunt expuse arme, armuri, trasuri si costume istorice, si Trezoreria unde se gasesc bijuteriile coroanei.

In timpul zilelor de vara, numerosi turisti se strang in curtea exterioara a Palatului unde are loc ceremonia de schimbare a garzilor. Garzile Regale apara palatul din anul 1523, iar ceremonia de 40 de minute ofera turistilor o incursiune in trecutul Suediei.

oferte turistice pentru
Palatul Regal