Primaria

Cunoscuta ca fiind locul unde are loc banchetul pentru decernarea Premiilor Nobel, Primaria din Stockholm este o cladire romantica, dar impunatoare, unul dintre cele mai importante repere arhitecturale ale capitalei suedeze.

Privita din departare, silueta Primariei este marcata de cupola incununata cu cele trei coroane, stema nationala a Suediei. Amplasata intr-un cadru deosebit de frumos, pe malul golfului Riddarfjarden, cladirea este o capodopera a stilului national romantic suedez, de-a lungul anilor fiind sursa de inspiratie pentru arhitectii suedezi, dar si pentru cei din intreaga peninsula Scandinava. Arhitectul Ragnar Ostberg a construit o cladire moderna cu radicini traditionale, considerata cea mai importanta realizare arhitecturala a Suediei in secolul XX.

Lucrarile au inceput in 1911 si au fost finalizate 12 ani mai tarziu, la constructia acesteia fiind folosite nu mai putin de 8 milioane de caramizi rosiatice. Cei mai importanti artisti ai vremii au decorat exteriorul cu sculpturi si gravuri ce infatiseaza figuri legendare si scene din istoria Suediei. In interior, salile somptuoase sunt impodobite cu mozaicuri si picturi murale. Dincolo de fatadele magnifice, se gasesc birourile si salile de intrunire ale politicienilor si oficialilor de stat, dar si galerii de arta cu exponate de mare valoare.

Turnul Primariei masoara 106 metri, iar pentru a ajunge in varf trebuie sa urcati cele 365 de trepte, insa efortul va va fi rasplatit cu o panorama de vis asupra insulelor orasului Stockholm. La baza acestuia se afla mormantul lui Birger Jarl, fondatorul orasului.

In fiecare an pe data de 10 decembrie, Stockholm imbraca haine de gala, intrucat aici are loc decernarea Premiilor Nobel. Familia regala, laureatii Nobel si importanti oaspeti de pe tot cuprinsul planetei servesc cina in splendida Sala Albastra a Primariei, iar ulterior danseaza si schimba idei in fastuoasa Sala de Aur imbracata in mozaicuri alcatuite din acest metal pretios.

oferte turistice pentru
Primaria