Catedrala Luterana

Catedrala Luterana din Helsinki (Tuomiokirkko) este amplasata in partea de nord a orasului si reprezinta un element de mandrie pentru finlandezi. Catedrala are cinci cupole verzi cu numeroase coloane si figurine care decoreaza acoperisul. Interiorul cladirii este contrastant fata de exterior.

Situata in Piata Senatului, cladirea este un simbol al orasului. Constructia a avut la baza proiectele lui Carl Ludvig Engel si a fost finalizata in anul 1852. Aceasta a fost construita în stil neoclasic . 

Planul bisericii este o cruce greacă (un centru pătrat și patru brațe echilaterale), simetrică în fiecare dintre cele patru direcții cardinale, cu fațada fiecărui braț prezentând o colonadă și un fronton . Inițial, Engel a intenționat să plaseze un alt rând de coloane la capătul vestic pentru a marca intrarea principală vizavi de altarul estic, dar acesta nu a fost construit niciodată.

Peste 350.000 de persoane vizitează biserica în fiecare an, unii pentru a participa la evenimente religioase, dar mai ales ca turiști. Biserica este utilizată în mod regulat pentru slujbe și evenimente speciale, precum nunți.

oferte turistice pentru
Catedrala Luterana