Piata Senatului

Piata Senatului este al treilea simbol important al orasului Helsinki, este amplasata in nordul orasului, de a lungul bulevardului Aleksanterinkatu. Piata Senatului are o importanta istorica deosebita. In secolul al XVII-lea, acest loc a gazduit primaria, biserica si piata centrala. Piata a fost distrusa de luptele din secolul urmator, dar comerciantii au reconstruit o din nou. La incendiul din 1808 piata a fost distrusa, dar arhitectul C.L Engel a fost cel care a reconstruit piata drept centru municipal al noului plan urbanistic al orasului. In prezent Piata are 7000 m2, fiind acoperita cu multe pietre de pavaj si granit finlandez. 

In partea de vest a pietei se afla Universitatea din Helsinki, iar in partea opusa se afla actualul Consiliu de Stat. Fosta Primarie, aflata in partea sudica, este locul de intalnire pentru oaspetii oficiali, iar magazinele din apropriere atrag  multi turisti.

Aceasta Piata este si centrul activitatilor pentru ocazii speciale, precum Ziua Independentei in luna decembrie sau pentru discursul traditional de Anul Nou sustinut de primar si pentru a urmari focurile de artificii. In mijlocul pietei se afla statuia lui Alexandru al II lea. Aceasta statuie a fost ridicata in 1894.