Cascada Gullfoss

Cascada Gullfoss, in traducere "cascada de aur", este un simbol al tarii, oferind o vedere completa asupra fortei si frumusetii naturii islandeze. Localizata in sudul tarii, la 90 de kilometri de Reykjavik, Gullfoss este parte a Circuitului de Aur. Cascada s-a format pe raul Hvita, alimentat de unul dintre cei mai mari ghetari ai tarii - Langjökull.

Gullfoss este impartita in doua cascade. Cea din partea superioara masoara 11 metri inaltime, iar cea din partea inferioara 20 de metri inaltime. Impresionantul volum de apa cade intr-un canion ai carui pereti ajung la 70 de metri inaltime, in timp ce deschiderea acesteia este de 2500 de metri lungime. Atunci cand soarele invaluie cascada in raze aurii, sunt sanse mari ca fascinante curcubee sa-si faca aparitia din apele acesteia.

Pe langa frumusetea remarcabila, Gullfoss are si o poveste de spus. La inceputul secolului al XX-lea, investitori straini au dorit sa valorifice puterea cascadei in vederea producerii de electricitate. Astfel, in anul 1907, un om de afaceri englez si-a exprimat dorinta de a cumpara cascada de la fermierul in posesia caruia se afla la vremea respectiva. Cu toate ca initial a refuzat, la insistentele englezului, fermierul a decis totusi sa inchirieze cascada. Fiica acestuia, Sigriður , atasata de locurile in care a copilarit, a angajat un avocat pentru a evita inceperea constructiilor. Procesul s-a prelungit vreme de multi ani si cu toate ca a fost pierdut, constructia nu a inceput niciodata, omul de afaceri neplatindu-si chiria. Eforturile lui Sigriður au atras atentia asupra importantei protejarii naturii, fiind considerata prima ecologista a Islandei.

Din anul 1940, cascada a intrat in posesia statului islandez, iar din 1979 este un obiectiv natural protejat.

oferte turistice pentru
Cascada Gullfoss