Strokkur

Adevarate simboluri ale naturii islandeze, gheizerele sunt marturiile intensei activitati vulcanice de pe cuprinsul Islandei, prezentand turistilor un spectacol unic si fascinant al maretiei naturii.

Termenul gheizer (izvor fierbinte care tasneste la anumite intervale de timp) provine de la verbul islandez „geysa” (a izbucni, a tasni) folosit pentru a denumi faimosul fenomen islandez iar apoi toate celelalte astfel de izvoare din intreaga lume, au fost denumite dupa Marele Geysir.

De-a lungul Circuitului de Aur al Islandei, in estul capitalei Reykjavik, veti descoperi impresionantul gheizer Strokkur („Agitatul” sau „Involburatul”), ce ofera un adevarat spectacol vizitatorilor, aruncand la fiecare 5-6 minute un jet de apa fierbinte ce poate ajunge pana la 35 de metri inaltime. Strokkur este localizat intr-un areal vulcanic activ de mai bine de 1000 de ani, presarat cu numeroase gheizere si izvoare termale. A fost mentionat pentru prima data in anul 1789, in urma unui puternic cutremur ce a afectat Islanda, desi se considera ca activitatea acestuia a inceput mult mai devreme.

oferte turistice pentru
Strokkur