Ålesund

Ålesund este bijuteria oraselor norvegiene, o asezare de basm situata intr-un cadru natural de o frumusete divina. De indata ce veti pasi pe stradutele colorate, veti fi fascinati de acest oras declarat de catre revista The Times "cel mai frumos oras norvegian" in anul 2009.

Orasul care astazi vibreaza de viata si energie, are in spate o poveste dramatica. Intr-o noapte geroasa de iarna, pe 23 ianuarie 1904, un incendiu devastator a cuprins strazile acestuia. In mai putin de 16 ore, centrul vechi, care numara nu mai putin de 850 de cladiri, a ars complet iar 10.000 de oameni au ramas fara casa. Cu toate acestea, locuitorii nu s-au lasat invinsi de circumstantele nefericite si au lucrat cot la cot la  ceea ce urma sa devina o capodopera arhitecturala. Pana in anul 1907, doi tineri arhitecti norvegieni, inspirati de tenditele vremii, au ridicat "din cenusa" un splendid oras Art-Nouveau.

Situat pe cateva insule din Oceanul Atlantic, Ålesund este cunoscut in intreaga lume pentru arhitectura  deosebita. Cladirile istorice sunt mult mai spectaculoase privite indeaproape, cu numeroasele detalii atent gandite, turnulete, clopotnite si frumoase ornamente. Multe dintre acestea gazduiesc cafenele, restaurante si galerii, oferind chiar si cazare pentru o experienta cu adevarat autentica.

Orasul merita sa fie explorat de la un capat la altul. Din centrul vechi cu ale sale case colorate si pana in pitorescul port pescaresc Brosundet, Ålesund este o adevarata incantare vizuala. Iar daca sunteti in cautare de experiente spectaculoase in natura, ar trebui sa stiti ca Ålesund mai este numit si "The adventure capital of the fjords".