Tromso

In nordul tarii, la 350 de kilometri de Cercul Polar, s-a dezvoltat orasul Tromso. In ciuda conditiilor climatice mai aprige fata de restul tarii, Tromso a evoluat surprinzator de-a lungul timpului, astazi fiind un oras modern si multicultural, cu o populatie de  65.000 de locuitori, la care se mai adauga inca 10.000 de studenti veniti din toate colturile lumii.

Asezarea a fost fondata in anul 1794. La inceputul secolului al XX-lea se consacrase ca punct de plecare in expeditiile arctice, de aici si denumirea acesteia de "Poarta catre Arctic".

In Tromso, natura si cultura norvegiana s-au imbinat perfect. Fiind localizat foarte aproape de Cercul Arctic, orasul a devenit o destinatie populara printre "vanatorii" faimosului fenomen numit Aurora Boreala. In perioada septembrie-martie, sansele de a vedea dansul spectaculos al Luminilor Nordului sunt ridicate, insa aparitia acestora depinde de starea vremii, indeosebi de nebulozitate. 

De la sfarsitul lunii mai si pana la sfarsitul lunii iulie, soarele de la miezul noptii face posibila participarea la diferite activitati.

Tromso ofera oportunitati fabuloase pentru activitati in aer liber precum pescuitul, safari de balene, caiac, drumetii si multe altele.

Festivalurile anuale “Festivalul International de Film Tromso” si “Festivalul Luminilor Nordului” atrag vizitatori din intreaga lume. Mai mult decat atat, Tromso este recunoscut pentru noptile pline de viata si o multitudine de restaurante care sunt specializate in mancarurile proaspete cu specific Arctic.

Oraselul este plin de aventura si farmec nordic. Aici veti intalni localnici galagiosi, cu mult umor, care sunt mai mult decat fericiti sa va primeasca. Printre altele, Tromso adaposteste cea mai nordica universitate si cea mai nordica berarie (Mack) din lume.

De asemenea, acest oras se poate lauda cu obtinerea certificatului de destinatie durabila. Acest lucru nu inseamna ca destinatia este durabila, inseamna ca si-a luat angajamentul de a lucra in mod sistematic pentru a reduce efectele negative ale turismului, consolidand in acelasi timp efectele pozitive ale acestuia.

Desi multi ar considera ca temperaturile sunt asemanatoare cu cele de la Polul Nord, clima din Tromso este mai blanda, fiind influentata de masele de aer oceanice, temperatura medie in timpul iernii fiind de -4 grade Celsius iar in timpul verii de 12 grade CelsiusCu toate acestea, daca vreti sa aveti parte de aventurile arctice sau sa admirati Luminile Nordice, trebuie sa va asteptati la temperaturi de la -25 grade Celsius la 5 grade Celsius. 

 Printre principalele atractii turistice ale capitalei tinutului Arctic se numara Catedrala Arctica, care a fost construita in anul 1965, fiind inspirata de natura arctica. Partea dominanta a catedralei este vitraliul din mozaic.  Intrarea principala pe partea de vest este inconjurata de o fatada mare de sticla, cu o cruce care iese in evidenta. Splendidul mozaic de pe partea estica a fost adaugat in anul 1972. Orga impunatoare isi face si ea prezenta, fiind construita in anul 2005 de catre Grönlunds Orgelbyggeri in stil romantic francez. Lemnul din care a fost facuta este in mare parte pin solid iar burdufurile sunt facute din piele de ren. Aceasta este cea mai nordica catedrala din Scandinavia si din intreaga lume.

Un alt loc mai neobisnuit am putea spune, este Blue Vision. Acesta este un centru unde puteti invata informatii mai putin stiute despre somon si cum se produce acesta. Acvacultura in Norvegia este in continua dezvoltare punand la dispozitie programe de predare, indrumare, ecrane interactive si imagini live pentru a afla cum functioneaza industria.

Daca doriti sa va delectati cu povestile oamenilor din partea nordica, atunci locul potrivit este Muzeul Universitatii Arctice. Acest muzeu ofera expozitii bazate pe stiinta, actualizate cu cele mai recente cercetari. De la fosile si roci pana la viata salbatica si natura in schimbare, expozitiile “TellUs” si “UnNaturally” ofera informatii cuprinzatoare despre istoria Terrei, precum si evolutia, adaptarea pasarilor si animalelor din regiunile nordice. Printre cele mai importante atractii se regasesc un schelet de balena si o fosila uriasa de ichtyosaurus.

Ultima expozitie “Cine esti tu intr-o lume in flacari?” prezinta soarta unor indivizi din nordul Norvegiei din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.

De asemenea, se poate observa o colectie impresionanta de arta medievala din secolul al XVIII-lea din bisericile din nordul Norvegiei, unde obiectele pot spune multe despre traiul local.

Unul dintre cele mai emblematice locuri din Tromso este pub-ul Olhallen. Acesta are o istorie lunga si a fost deschis in anul 1928. Este un loc in care locuitorii orasului de toate varstele se intalnesc si gusta cele mai bune beri de la Mack, precum si de la alte fabrici de bere norvegiene. Daca doriti sa aflati mai multe despre istoria acestui pub, se pot organiza si tururi.

Cea mai potrivita zona pentru activitatile in aer liber este centrul orasului. De aici puteti inchiria echipament adecvat pentru diferite activitati. Tromso Outdoor are 12 ani de experienta in organizarea tururilor ghidate si inchirierea de echipamente in aer liber. Cand inchiriati echipamentul, personalul va poate oferi sugestii pretioase despre unde puteti merge sau va poate ajuta sa realizati un plan pentru ziua respectiva. In functie de sezon si de conditiile meteorologice, acestia au o oferta cu diverse activitati precum excursii cu bicicleta de munte, drumetii si multe altele.

Daca tot ne aflam in centrul orasului, un obiectiv turistic de neratat este Muzeul Troll. Acesta este primul muzeu din Norvegia dedicat in totalitate trolilor si basmelor.  Muzeul este un loc mic si confortabil, iar abordarea se bazeaza pe arta handmade, atentie la detalii si tehnologie moderna. Exponatele includ caracteristici de realitate augumentata care suprapun elemente in miscare si sunet. Cu ocazia aceasta, puteti afla cum arata Universul in conformitate cu vikingii, sa cititi povestile pe care parintii norvegieni le-au spus copiilor de secole si puteti vedea cum arata trolii in habitatele lor naturale.

Daca locul este bun si cerul este senin pentru Luminile Nordice, cel mai probabil va exista un tur si pentru acestea!

Aurora Boreala se poate intitula ca fiind o enigma care atrage mii de oameni in regiunile polare nordice in fiecare an, inspirand mituri, legende si un sentiment incomparabil de veneratie.

Jucausele Lumini ale Nordului isi pot face aparitia pe neasteptate, insa pentru a va bucura din plin de simfonia culorilor, aventurati-va impreuna cu ghidul local in imprejurimile salbatice acoperite de zapada de unde cu putin noroc veti putea admira magicele Aurore Boreale! De asemenea, veti avea ocazia sa aflati lucruri interesante despre viata populatiei sami (laponii) care traiesc de mii de ani pe aceste taramuri intr-o perfecta comuniune cu fortele naturii.

De asemenea, nu trebuie sa ratati o plimbare cu telecabina pe muntele Fjellheisen pentru a va bucura de cea mai frumoasa priveliste din “Parisul Nordului” (denumit asa de catre marinarii care treceau pe aici cu corabiile incarcate cu marfuri de lux in drumul lor dinspre Paris spre Rusia).

O experienta feerica este plimbarea cu barca pentru a putea admira balenele cu cocoasa si orcile care se hranesc in apele Arcticii bogate in hering. Puteti opta pentru o barca hibrida care ajuta la minimizarea perturbarii naturii.

Acestea fiind spuse, va asteptam sa patrundeti in tinuturile arctice si sa va delectati cu darurile oferite insusi de natura!

oferte turistice pentru
Tromso