Fortareata Akershus

 

Fortareata Akershus reprezinta un prim punct de unde puteti incepe cunoasterea capitalei norvegiene in plan istoric. Constructia impunatoare este localizata in centrul orasului, pe malul fiordului Oslo.

In secolul al XIII-lea, in urma unor atacuri care au destabilizat apararea orasului, regele Haakon al V-lea a hotarat construirea fortaretei. Prima piatra de temelie a fost pusa in anul 1299, iar spre finalul anului 1300, o fortareata solida cu localizare strategica, intarea apararea orasului Oslo. De-a lungul anilor care au urmat, constructia a fost pe rand fortareata si castel, rezistand in fata a numeroase atacuri.

Odata cu domnia regelui Christian al IV-lea (1588-1648), fortareata a trecut prin modernizari de amploare, fiind transformata intr-un castel elegant si rafinat, cu arhitectura si decoratiuni de inspiratie renascentista, care a devenit ulterior si resedinta monarhilor norvegieni.

In prezent, fortareata Akershus continua sa joace un rol important in istoria Norvegiei, fiind sediul Guvernului Norvegiei pentru functii oficiale si protocol de stat. De asemenea, adaposteste Muzeul Fortelor Armate Norvegiene, muzeul Rezistentei Norvegiene si Mausoleul Regal unde sunt inmormantati importanti monarhi norvegieni, intre care si regele Haakon al V-lea, cel care a avut initiativa construirii fortaretei.

oferte turistice pentru
Fortareata Akershus