Cheiul Bryggen

Cheiul Bryggen inscris in Patrimoniul Mondial UNESCO este marturia istoriei hanseatice. Casutele viu colorate cu acoperisuri rosiatice, strazile pitoresti inguste, numeroasele cafenele, pub-uri si restaurante, dar si muzee si magazine de suveniruri, au transformat Bryggen in cel mai vibrant si plin de viata loc al orasului. Piata de Peste, biserica Mariakierken sau Acvariul, sunt cateva dintre atractiile turistice pe care le puteti admira in Bergen. 

Bryggen este un district portuar istoric din Bergen, unul dintre cele mai vechi orașe-port din Europa de Nord de pe coasta de vest a Norvegiei, care a fost înființat ca centru comercial în secolul al XII-lea. În 1350, Liga Hanseatică a înființat un „Oficiu Hanseatic” la Bergen. Ei au dobândit treptat proprietatea asupra Bryggen și au controlat comerțul cu stocfish din nordul Norvegiei prin privilegii acordate de Coroană. Liga Hanseatică a înființat un total de patru birouri hanseatice de peste mări, Bryggen fiind singurul păstrat astăzi.

Bryggen a fost deteriorat de o serie de incendii de-a lungul secolelor și a fost reconstruit după fiecare incendiu, urmând îndeaproape structura și planul proprietății anterioare, precum și tehnicile de construcție. Aspectul lui Bryggen de astăzi provine din perioada de după incendiul din 1702. „Proiectul Bryggen” a fost înființat oficial în 2000. Acesta este un proiect extins și pe termen lung pentru monitorizarea, protejarea și restaurarea Bryggen, incluzând atât depozitele arheologice, cât și clădirile în picioare. Bryggen este gestionat conform unui plan de management care este revizuit periodic. A fost instalat un sistem de protecție împotriva incendiilor cu detectare și suprimare și este în continuă îmbunătățire.