Lillehammer

Lillehammer este situat la capătul nordic al lacului Mjosa, unde se îngustează pentru a deveni râul Lagen și traversează valea Gudbrandsdalen.

Orașul este cunoscut ca și capitala văii Gudbrandsdalen și a atras atenția lumii ca loc al desfășurării Jocurilor Olimpice de Iarnă din 1994. În anul 2004 orașul a găzduit competiția muzicală Junior Eurovision Song Contest.

Maihaugen este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Lillehammer, Norvegia. Maihaugen, cu aproape 200 de clădiri, este unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din Europa de Nord și una dintre cele mai mari facilități culturale din Norvegia. Muzeul se întinde pe un teritoriu de 40 de hectare și reprezintă munca de o viață a lui Anders Sandvig. Acesta este singurul cetățean de onoare al orașului, statuia lui fiind situată în piața din centrul orașului. Cu excepția clădirilor, care variază de la medievale la cele construite în secolul al XIX-lea, muzeul Maihaugen are aproximativ 30.000 de artefacte, toate adunate de Sandvig.

Frumusețea orașului a atras în zonă mulți artiști, inclusiv Fredrik Collett, Einar Sandberg și Alf Lundeby. Astfel, orașul are o galerie de artă impresionantă Kunstmuseum (Muzeul de artă), care cuprinde lucrări ale celui mai vestit artist al Norvegiei, Edvard Munch.

La periferia orașului, în Oyer, se află Lilleputthammer, cu o versiune de dimensiuni reduse a centrului orașului. Aici, în oraș, cei mai tineri sunt în centrul atenției, se pot simți ca niște uriași și pot încerca diferite activități sau carusele. Lilleputthammer este introducerea perfectă în parcurile de familie, suficient de mari pentru a fi descoperite, suficient de mici pentru a fi în siguranță. Pentru adulți, Lilleputthammer Family Park oferă o privire istorică înapoi către anii 1930 cu magazinele, hotelurile și cafenelele vremii. Există 44 de magazine, 2 hoteluri, 3 cafenele, 2 brutării, poliție și un cinematograf.

În apropiere se află pista de bob Huseskogen, construită pentru Olimpiada de Iarnă din 1994, care stă la dispoziția turiștilor și vara.