Stavanger

 

In anul 1969 se descopereau la Ekofisk, in Marea Nordului, importante rezerve de petrol. Aceasta descoperire de o valoare economica imensa, a avut un rol important in dezvoltarea regiunii Stavanger. Astazi, orasul este considerat capitala petrolului european si s-a consacrat drept un important centru energetic la nivel mondial.

Desi multi ar considera ca este un oras industrial tipic, Stavanger (Capitala Culturala Europeana, 2008) se prezinta in fata turistilor ca o asezare idilica, cu un farmec aparte si o atmosfera nordica pe care cu greu o vor uita. Orasul este localizat intr-o zona cu fascinante peisaje salbatice, fiorduri, munti si plaje intinse. Din Stavanger turistii pot vizita Lysefjord, plaja Sola sau Preikestolen, faimoasa stanca suspendata deasupra fiordului Lysefjord.

Principala atractie turistica a orasului este Gamle Stavanger (orasul vechi), unde puteti admira nu mai putin de 170 de casute de lemn vopsite intr-un alb imaculat. Casutele dateaza din secolul al 18-lea si au fost conservate ireprosabil de-a lungul timpului, efort pentru care autoritatile orasului au primit numeroase premii. In orasul vechi mai puteti vizita cateva muzee deosebite: Muzeul Petrolului Norvegian, Muzeul Maritim sau Muzeul Conservelor.

Stavanger este si oras universitar, fapt care se reflecta in atmosfera urbana si plina de viata, cu numeroasele magazine, pub-uri, cafenele si restaurante.

oferte turistice pentru
Stavanger