Trondheim

Trondheim este un oras de 207.595 de locuitori situat de-a lungul raului Nidelv in partea centrala a Norvegiei. Acest oras este al treilea ca marime, fiind cel mai nordic dintre marile orase Norvegiene si a fost fondat de catre Olav I Tryggvason. Aceasta in trecut a fost capitala vikinga, iar in prezent este capitala administrativa. Orasul a devenit un important centru de pelerinaj datorita lui Olav al II-lea Haraldsson (mai tarziu Sf. Olaf) care a fost ingropat acolo dupa ce acesta a decedat in lupta de la Stiklestad.

Trondheim este cufundat in istorie, arta, tehnologii si initiative ecologice puternice.

Climatul din Trondheim este moderat-continental, cu ierni reci in timpul carora temperatura medie este cu cateva grade sub inghet si veri usoare.

Trondheim este situat in regiunea Trondelag care ocupa partea de nord a Norvegiei.

In anul 2019 orasul a fost numit Centru de Excelenta al ONU datorita eforturilor orasului de a participa la un viitor durabil. Universitatea Norvegiana de Stiinta si Tehnologie a cercetat timp de mai multi ani aflarea modului in care obiectivele de sustenabilitate vor fi incorporate in fiecare parte a societatii. Aceasta lucrare a fost observata la sediul ONU de la Geneva, care a desemnat Trondheim ca fiind ceea ce ei numesc Centru de Excelenta.

De asemenea, Uniunea Europeana a desemnat Trondheim ca fiind “smart city”. Acest lucru denota faptul ca Trondheim va fi in fruntea dezvoltarii urbane durabile in Europa.

Din ambitia de a realiza ecosisteme urbane durabile cu zero emisii, au fost desemnate si orasele Pisek(Cehia), Smolyan(Belgia), Sestao(Spania), printre care ne putem mandri si noi cu orasul Alba Iulia . Pana in anul 2050 se va stabili o regiune urbana cu 100% energie regenerabila.

Un obiectiv cu care se mai poate lauda acest oras al viitorului, este incurajarea eliminarii traficului rutier. Acest lucru il vor face prin promovarea mersului pe jos, folosirea transportului in comun sau folosirea bicicletelor. Populatia acestui oras are cel mai mare procent care utilizeaza bicicleta in detrimentul altor mijloace de transport.

Cu aproximativ 40.000 de studenti în Trondheim, intotdeauna se intampla ceva distractiv. Bucurati-va de muzica live sau cautati chilipiruri in numeroasele magazine de nisa din cartierele fermecatoare ale orasului.

Chiar in afara centrului orasului, veti gasi Bymarka, o zona vasta in aer liber ideala pentru plimbari lungi in orice moment al anului si pentru schi in timpul iernii.

Va propunem o excursie eleganta in fosta capitala a Norvegiei, in care puteti vizita Catedrala Nidaros (singura catedrala in stil gotic din Norvegia). Constructia catedralei a inceput in anul 1070 si a fost finalizata in anul 1300. Acesta catedrala este una dintre cele mai importante destinatii de pelerinaj din Europa, iar pe langa acest lucru, aici au loc si incoronari.

In centrul orasului, va propunem sa vizitati una dintre cele mai importante repere, si anume Biserica Sfintei Fecioare Maria. Aceasta este una dintre cele mai vechi structuri din oras si a fost dedicata Fecioarei Maria in perioada Evului Mediu. Turnul si partea de vest a bisericii a fost au fost ridicate intre anii 1600 si 1700.

 De asemenea, plimbarile pe stradutele orasului, printre cladirile vesel colorate va vor inspira si va vor induce o stare de optimism si buna-dispozitie.

Daca doriti sa va luati doza de cultura, Teatrul Trondelag este un obiectiv minunat. Acest teatru dateaza din anul 1816 si este cel mai vechi teatru din Norvegia.

O excursie care nu v-ar putea plictisi este plimbarea cu barca. Aceasta experienta va ofera sansa de a admira orasul dintr-o perspectiva diferita. Calatoria pe mare, printre fiorduri si pe rauri a fost intotdeauna o parte importanta a vietii norvegiene. Puteti avea sansa de a fi martori la frumusetea apusurilor sau puteti urmari Luminile Nordice in timp ce danseaza si canta in noptile iernii.

Daca doriti ceva mai special, puteti avea parte de o plimbare cu caiacul. Plimbarile cu caiacul sunt recomandate tuturor celor care vor sa descopere frumusetea ascunsa a orasului. Este greu de descris peisajele uimitoare pe care le puteti admira in timp ce vasliti de-a lungul raului Nidelven. Nu ramane decat sa experimentati pe propria piele si sa ne spuneti cum vi s-a parut!

Trondheim este denumit noua destinatie culinara a tarii. Aici veti gasi producatori si restaurante din intreaga regiune care ofera experiente unice, de neuitat.

Orasul a primit premiul pentru Regiunea Europeana de Gastronomie.

Un obiectiv pe care nu aveti cum sa nu il bifati pe lista este Muzeul Jodisk. Cladirea a fost cumparata de comunitatea evreiasca in anul 1924 si transformata intr-o sinagoga ortodoxa, care ulterior a fost inaugurata in anul 1925. Cladirea este in continuare folosita pentru sarbatorile legale, precum si pentru evenimente sociale.

Muzeul a fost deschis la data de 12 mai 1997. Expozitiile muzeului transmit istoria si cultura poporului evreu care a locuit in aceasta zona in timpul si dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

De asemenea, Muzeul Evreiesc are o colectie cuprinzatoare si unica, formata din cateva mii de documente, fotografii si obiecte. Aceasta colectie este unica, atat datorita dimensiunii sale cat si faptului ca poseda materiale disparute din perioada razboiului.

Un alt obiectiv caruia merita sa ii acordati timp este Muzeul de Arta. Acesta prezinta diferite expozitii de arta contemporana, precum si lucrari istorice. Nume cunoscute si mari din istoria artei norvegiene se afla la primul etaj, in timp ce la etajul al doilea se regasesc lucrari de arta si nume contemporane din arta internationala.

Acest muzeu gazduieste cate ceva pentru fiecare membru al familiei, de la cel mai mic la cel mai mare. Interiorul muzeului este ca o „arena” atat pentru copii cat si pentru adulti. Sunt prezente ateliere care starnesc creativitatea celor care le pasesc pragul, si un mic magazin de unde puteti pleca cu o amintire care sa va lege de locul acesta.

Un cartier desprins din basme, pietruit de istorie si inconjurat de restaurante este Bakklandet. Se afla in zona Ostbyen, in partea de est a raului Nidelva.

Blankklandet va va intampina prin „Portile Fericirii” si va va oferi experienta suprema a unui cartier care isi pastreaza spiritul istoric.

In ziua de azi, este unul dintre cele mai ravnite cartiere ale orasului pentru a gasi o locuinta, totusi, candva a fost cunoscuta drept zona clasei muncitoare cu conditii precare de viata. De-a lungul anilor, Blakklandet a fost devastat de incendii multiple.

Pe final, va mai recomandam o vizita si la Muzeul  Popular Sverresborg. Acesta este un muzeu in aer liber situat intr-un cadru pitoresc in jurul ruinelor Castelului Regelui Sverre, acesta fiind cel mai timpuriu castel medieval din Norvegia. Aici veti avea parte de imagini interesante care fac parte din istoria fascinanta a orasului Trondheim, din secolul al XVIII-lea si pana in prezent. De asemenea, puteti experimenta partea „intunecoasa” a orasului, vizitand mestesugurile, „Nattmannshuset”, cea mai dispretuita cladire din oras in secolul al XVIII-lea.

Daca v-am facut curiosi, va asteptam cu drag sa pasiti pragul acestui oras si sa descoperiti  adevarata sa valoare!