Parcul National Abisko

Parcul National Abisko se afla in partea de nord a Suediei (Laponia), situat la vest de satul Abisko, nu departe de granita cu Norvegia. A fost infiintat in 1909, an in care au fost create si primele legi din Suedia privind conservarea naturii, creat cu intentia de a pastra o zona din nordul salbatic in starea initiala pentru scopuri stiintifice. Are o intindere de 77 km patrati si este renumit pentru frumusetea sa naturala si viata salbatica tipica zonei nordice. Este un loc minunat de vizitat, atat pe timpul iernii, cat si vara. Pe timpul verii, parcul devine un taram al soarelui de miaza-noapte, cand soarele nu apune saptamani la rand.

Parcul este situat in Valea Abisko, acoperita de mesteacan si marginita pe ambele parti de Muntii Scandinaviei, iar prin centrul vaii curge raul Abiskojakka, care a sculptat un canion de 20 metri in sist si dolomit. Kungsleden (traseul regelui) si alte cateva trasee naturale traverseaza parcul. Parcul este cunoscut si pentru oportunitatile sale in ceea ce priveste sporturile de iarna.

Cu padurile lui fermecatoare, fiorduri, canioane, cascade si lacuri limpezi, parcul este ca un magnet pentru turistii din toata lumea. In timpul verii vii aici sa experimentezi soarele de la miezul noptii, iar in timpul iernii, in iarna polara, cauti pe cer aurore boreale. Abisko este un loc ideal pentru asemenea spectacol celest, fiind situat deasupra cercului polar, unde campul magnetic al pamantului este mai slab, fapt ce permite particulelor din exploziile solare sa patrunda in atmosfera.