Mica sirena

Localizata in inima capitalei daneze, Mica Sirena (Den Lille Havfrue) este fara indoiala simbolul orasului  si printre cele mai vizitate atractii turistice, peste 1 milion de turisti admirand-o in fiecare an. In anul 2013, faimoasa statuie a sarbatorit 100 de ani de existenta si a fost celebrata cu fast peste tot in lume.

Inapoi in timp, la inceputul secolului al XX-lea, berarul danez Carl Jacobsen (fiul fondatorului Carlsberg) urmarea o piesa de teatru care avea la baza povestea Micii Sirene. Fascinat de cele vazute  si inspirat de prim-balerina Ellen Prince, berarul s-a adresat sculptorului Edvard Eriksen, caruia i-a comandat constructia acestei statuiEllen Prince a refuzat sa fie muza sculptorului, nudul fiind inspirat de sotia lui Edvard, Elin Eriksen.

Mica Sirena a fost dezvaluita publicului pe data de 23 august 1913, Carl Jacobsen insistand ca aceasta sa fie asezata pe malul marii, in habitatul ei natural. Statuia de 1,25 metri este construita din bronz si granit si este inspirata din povestea lui Hans Christian Andersen despre sirena care a renuntat la voce pentru a avea picioare de om, ca sa castige dragostea unui print pamantean.

De-a lungul timpului, statuia a fost vandalizata, pierzandu-si capul, o mana sau fiind stropita cu vopsea. De fiecare data insa, autoritatile statului au reconditionat-o pentru ca si celelalte generatii sa se bucure de frumusetea acesteia.

oferte turistice pentru
Mica sirena