• HOME
  • INSULELE FEROE - 10 MOTIVE PENTRU CARE MERITă Să VIZITEZI ACEST ARHIPELEAG DE BASM
Insulele Feroe - 10 motive pentru care merită să vizitezi acest arhipeleag de basm

Insulele Feroe reprezintă un arhipelag format de 18 roci masive de bazalt, vulcanice din Oceanul Atlantic de Nord, la jumătatea distanței dintre Norvegia și Islanda. Inițial, teritoriul vikingilor norvegieni în secolele al IX-lea și al X-lea, iar acum un avanpost autonom al Regatului Danemarcei, destinația este un paradis pentru drumeții, alpiniști și iubitori de natură.

 

Iată câteva motive pentru a-ți face bagajul și a te îndrepta către insulele Feroe:

1. Cea mai confortabilă și deosebită capitală

Capitala Tórshavn este, de asemenea, cel mai mare oraș din Insulele Feroe, așezat în spatele unui port aglomerat de pe coasta de est a insulei Streymoy.Torshavn a fost fondat de către vikingi, fiind locul în care și-au stabilit Parlamentul în anul 825 (cel mai vechi din lume). Urmele parlamentului sunt încă vizibile pe mica pensinsulă Tinganes, aproape de port. Tot acolo este amplasat și centrul vechi.

Orașul este ca un veritabil muzeu locuit, compus din vechi case de lemn, vopsite de regulă în roșu sau negru, acoperite cu iarbă și având ghivece de flori la fereastră. Apoi fortăreața Skansin, cu a sa superbă vedere spre ocean. Sau Catedrala din Torshavn, la rândul său din lemn și foarte cochetă. Casa Nordică, aflată pe deal, ori celebrul stadion al celebrei echipe naționale de fotbal din Feroe. O capitală ca niciuna alta, pe care o poți parcurge la pas și care imbină armonios imaginea unui sat pescăresc, cu modernitate contemporană, păstrându-și un caracter foarte uman.

2. Cascade uimitoare

Sunt șanse să vedeți mai multe fotografii cu Cascada Mulafossur decât orice altă atracție din arhipelag. Cascada este ca ceva dintr-un roman fantastic, căzând peste stâncile insulei Vagar până la ocean, cu dealurile verzi din satul Gásadalur ca fundal, un sat cu doar 25 de case.

3. Ușurința călătoriei

În ciuda locației lor îndepărtate și a terenului accidentat, este mai ușor să călătorești pe drum și să explodezi insulele în jurul arhipelagului decât te-ai putea aștepta. Datorită infrastructurii relativ noi, cum ar fi tunelurile submarine care leagă insulele și drumurile pavate care traversează munți, accesul la toate cele mai bune atracții ale țării a fost relativ ușor de la începutul anilor 2000.

4. Localnici incredibil de prietenoși

Probabil că cel mai bun mod de a experimenta cu adevărat orice cultură este să te integrezi cu localnicii. Și ce modalitate mai bună de a face asta decât printr-o masă delicioasă, tradițională?

Feroezii au un cuvânt, „heimablídni”, care se traduce prin „ospitalitate acasă” și puteți găsi această ospitalitate peste tot pe insule. De fapt, națiunea are un program în care turiștii pot lua cina în casele localnicilor, mâncând preparate tradiționale și auzind povești despre satul lor.

5. Un paradis al puffinilor

Dacă mori de nerăbdare să vezi cea mai adorabilă pasăre de pe planetă, nu există loc mai bun decât insula Mykines. În timp ce doar 14 oameni trăiesc pe cea mai vestică insulă feroeza, terenul accidentat și stâncile abrupte atrag mii de puffini mai ales în timpul lunilor de vară.

6. Case fermecătoare, acoperite cu gazon

Casele care au acoperiș cu gazon sunt un fel de simbol al insulelor, apărând peste tot, de la sate sporadice de pe litoral până la capitala Tórshavn. 

7. Designul contemporan

Clădirea primăriei Eysturkommuna este cu adevărat deosebită, având o perspectivă nouă, idee care îi aparține unui arhitect talentat numit- Osbjorn Jacobsen. Structura păstrează și stilul tradițional, însă aduce un aer foarte modern. Finalizată la sfârșitul anului 2017, clădirea are un aspect remarcabil și, în același timp, pare modestă, deoarece se îmbină cu mediul său natural. „Este foarte mult despre mediul local, atât în ​​sens fizic, cât și în sens istoric. O parte din acesta aduce un omagiu împrejurimilor naturale, inclusiv câmpului Oyran care a fost acolo înainte de a fi dezvoltat pentru infrastructură și industrie. Am vrut să aducem o amintire blândă a acestui mediu natural.”, spunea Jacobsen ( 2018, Looking for Architectural Meaning in Faroe, Faroe Business Report).

8.  O iluzie optică prinde viață

Lacul Sørvágsvatn, cel mai mare lac din Insulele Feroe. Lacul Leitisvatn, cunoscut sub numele de Sorvagsvatn are o suprafață de 3,6 kilometri pătrați. Acesta este faimosul lac care crează o iluzie optică atunci când este văzut de pe faleza Traelanipa. Cunoscut și ca numele de Lacul Plutitor, peisajul de aici este cu adevărat fascinant.  

9. Oportunități epice de drumeții

Kalsoy, o insulă lungă și zveltă, cu dealuri înverzite și stânci verticale, este doar una dintre multele opțiuni de drumeții din Insulele Feroe. Cel mai bun mod de a vă bucura de această insulă este să faceți o drumeție la farul Kallur, care se află pe un promontoriu nordic și oferă vederi panoramice ale altor cinci insule (în zilele senine).

10. Oile din Insulele Feroe

Aceste animale nu doar că îi încălzesc la propriu pe localnici cu lâna lor și le oferă cele mai naturale materiale pentru decorarea caselor, ci au pus Insulele Feroe pe hartă. Insulele Feroe chiar au solicitat companiei Google să fie prezentate pe Google Street View prin crearea de mapări „sheep view”, ceea ce a presupus montarea de camere pe spatele oilor pentru a trasa drumurile insulelor. Astfel a fost ușor pentru Google Maps să stabilească traseele pe care le folosesc astăzi turiștii.

 

Credit: guidetofaroeislands.fo