• HOME
  • "UNBEARABLE" - STOP INCALZIRII GLOBALE
"Unbearable" - STOP incalzirii globale

 

In luna aprilie 2016, sculptura ingenios denumita "Unbearable", a fost amplasata in fata Palatului Christiansborg din Copenhaga (sediul Parlamentului danez), pentru a sublinia efectele devastatoare ale incalzirii globale. Sculptura din metal, inalta de 7 metri, ilustreaza un grafic al acumularii de dioxid de carbon in atmosfera. Curba graficului creste vertiginos si spinteca abdomenul unui urs polar. Cu toate ca este o imagine greu de privit, ridica un important semnal de alarma, nu numai asupra acestei specii, ci asupra intregului ecosistem afectat de emisiile de gaze.

"Viteza cu care calota de gheata se topeste este de neimaginat. Se intampla mult mai rapid decat cred oamenii" - declara sculptorul danez  Jens Galschiøt, cel care a realizat sculptura in colaborare cu World Wildlife Fund.

Lucrarea a fost pentru prima data adusa in fata publicului in luna decembrie 2015, la Summit-ul Climatic din Paris, unde importanti lideri ai lumii au promis sa depuna eforturi pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Partidul danez Alternativet a inceput o strangere de fonduri pentru transferarea sculpturii in capitala daneza, iar 3 luni mai tarziu, aceasta era amplasata in fata Parlamentului. Sosirea sculpturii in Danemarca a coincis cu primirea unor date statistice din Groenlanda, fosta colonie daneza, care au aratat ca topirea ghetii s-a desfasurat la cote alarmante in acest inceput de primavara.