• HOME
  • CRACIUN FINLANDEZ
Craciun finlandez

Finlanda: "Tara lui Mos Craciun"

Mos Craciun exista! El salasuieste in nordul Finlandei si credinta finlandezilor in magiile lui face ca noptile lungi si apasatoare de iarna sa para mai usoare, iar luna decembrie sa fie cea mai incarcata perioada a anului.  De Craciun, finlandezii parcurg sute de kilometri pentru a reuni familiile, acesta fiind cel mai important moment al anului.Cand in cofetarii si baruri poti bea glogg, cand apar prajiturelele cu scortisoara si turta dulce inseamna ca se apropie Craciunul. Cand in birouri incep petrecerile, cand targurile special amenajate sunt pline de dulciuri si obiecte traditionale  lucrate manual, pregatite pentru a fi daruite, peste tot sunt lumanari aprinse, in case este decorat bradul de Craciun, se poate simti atmosfera autentica de sarbatori.

Copiii, ca sa stie mosul ca au crescut, ii trimit tocmai in Laponia tetinele la care au renuntat, iar el de aduce cadouri de copii mari. Cadouri primeste toata lumea, cadouri in care buna intentie conteaza mai mult decat valoarea comerciala.

In ajunul Craciunului, magazinele se inchid devreme, majoritatea restaurantelor la fel, pentru ca finlandezii petrec Craciunul in familie. Inaintea reunirii tuturor la masa incarcata cu bunatati, toti finlandezii vor avea timp pentru traditionala sauna.

La cina de Craciun finlandeza, se servesc mai multe tipuri de peste, produse de patiserie din cereale integrale, friptura de porc, budinca de fructe iar bautura traditionala este glogi - un vin rosu fiert cu scortisoara si felii de portocala, amestecat cu vodca si suc de coacaze negre. Cel mai popular desert este budinca de orez, in care se ascunde o migdala, iar cel care o gaseste va avea noroc. Craciun fericit!