• HOME
  • EXPEDITIE "PE URMELE LEGENDARULUI MAGELLAN"
Expeditie "Pe urmele legendarului Magellan"

Acum aproape 500 de ani, exploratul portughez Fernando Magellan pleca intr-o expeditie curajoasa catre Indiile Orientale. La vremea respectiva, dupa descoperirea Americii de catre Columb, se credea ca o fasie de uscat se intinde de la nord la sud, facand astfel imposibila traversarea oceanului Atlantic catre vest.

Ferm convins ca exista o trecatoare ce face legatura cu Indiile Orientale si sprijinit financiar de regele Spaniei, Magellan a pornit in calatoria ce avea sa devina una dintre cele mai importante expeditii din istoria omenirii. Flota navala condusa de acesta a navigat spre sud, de-a lungul coastei Argentinei. Bastinasii intalniti pe acele meleaguri au fost denumiti "patagonezi", in traducere "picioare mari, de aici si denumirea regiunii argentiniene Patagonia.

Predictia lui Magellan s-a dovedit adevarata, acesta descoperind stramtoarea care a ajuns sa-i poarte numele, dar care i-a deschis drumul catre pierzanie. Stramtoarea care astazi desparte America de Sud de Tara de Foc, s-a dovedit a fi un loc inselator si periculos pentru ambarcatiunile maritime. Navele care au reusit sa traverseze aceasta zona, au ajuns in Oceanul Pacific, inceputul sfarsitului pentru expeditia lui Magellan. 

Vulnerabili in fata acestei imense intinderi de apa, membrii echipajului s-au stins rand pe rand macinati de foame, sete si boli. Magellan si-a gasit sfarsitul in urma unei lupte cu bastinasii, dar a ramas in istorie drept unul dintre cei mai mari exploratori ai tuturor timpurilor. In urma calatoriei sale s-a dovedit pentru prima data ca Pamantul este sferic, s-au descoperit Patagonia si stramtoarea Magellan si s-a luat cunostinta de imensitatea Oceanului Pacific.

Va invitam sa porniti pe urmele lui Magellan intr-o expeditie moderna in care nu numai ca veti descoperi areale fascinante ale Americii de Sud, dar veti lua contact cu cel mai frumos continent al lumii - Antarctica!

 

Zone explorate: Fiordurile chiliene, Capul Horn, Antarctica, insulele Falkland, Stramtoarea Magellan

Ambarcatiune: MS Midnatsol

Distanta parcursa: Aproximativ 2600 mile nautice (4815 km)

Tariful se calculeaza la cerere in functie de perioada de calatorie dorita.

 

Cum planuim sa ne petrecem zilele?

Ziua 1: Santiago de Chile

Ziua 2: Santiago de Chile/Punta Arenas/ Imbarcare

Zilele 3-5: Fiordurile chiliene (fiordul Garabaldi, ghetari, Puerto Williams, Capul Horn)

Ziua 6: Pe mare

Zilele 7-12: Antarctica (opriri alternative la insula Half Moon, portul Harbour, portul Neko, statia Brown, insula Cuverville)

Ziua 13: Pe mare

Zilele 14-16: Insulele Falkland (opriri alternative la New Island, insulele Carcass, Saunders si West Point, portul Stanley)

Ziua 17: Pe mare

Ziua 18: Punta Arenas/ Santiago de Chile

 

Cu toate ca ne dorim sa fim punctuali in vederea respectarii orarului de zbor, precum si a vizitelor la statiile stiintifice, conditiile meteorologice pot influenta programul acestei expeditii.

Aceasta croaziera are o gama larga de optiuni pentru debarcare, fiecare calatorie este unica, tocmai de aceea ruta prezentata mai jos poate varia.

 

Ziua 1: Santiago de Chile

Fondat in anul 1541, Santiago este capitala statului chilian inca din perioada coloniala. Centrul orasului prezinta o retea de stradute intortocheate, dominate de o arhitectura neoclasica din secolul al 19-lea, la care se adauga si alte stiluri precum art deco sau neo-gotic. Dezvoltarea orasului a fost influentata de geografia zonei, fiind inconjurat de cateva dealuri singuratice,si traversat cu repeziciune de raul Mapocho.

Anumite puncte ale orasului ofera o panorama splendida asupra muntilor Anzi.

 

Ziua 2: Santiago de Chile/ Punta Arenas

Dimineata mic dejun la hotel si check-out. Veti fi transferati la aeroport de unde veti lua o cursa charter catre Punta Arenas. Bagajul va fi transferat separat catre aeroport. Odata ajunsi la Punta Arenas veti fi transferati de la aeroport catre ponton.

Punta Arenas este capitala si cel mai mare oras al regiunii Magallanes cu o populatie de 130,136 de locuitori. Orasul a fost fondat la jumatatea secolului al 17-lea si s-a dezvoltat ca un centru al negotului si culturii, influentand astfel intreaga regiune. Arhitectura este europeana si prezinta numeroase locuri cu insemnatate istorica. Centrul orasului, Plaza de Armas, este cunoscut pentru cladirile guvernului, gradinile bine intretinute si memorialul lui Ferdinand Magellan.

 

Zilele 3-5: Fiordurile chiliene/Tierra del Fuego

Inainte de a continua calatoria prin fascinantele ape ale Patagoniei, vom naviga intr-unul dintre cele mai indepartate si frumoase locuri ale planetei. Stramtoarea Magellan este localizata in sudul continentului sud-american si cuprinde stramtoarea propriu-zisa, canalele si fiordurile din jurul peninsulei Brunswick. Poarta numele exploratorului portughez care a descoperit acest pasaj sudic in anul 1520.

Stramtoarea Magellan are un rol important in navigarea intre oceane, dar si in comunicatiile maritime dintre Chile si Argentina. Aceasta separa continentul american de Tierra del Fuego (Tara de Foc) pe o lungime de 560 de km, fiind de asemenea si principala cale catre Antarctica.

Traversand canalul Beagle ( care poarta numele dupa vasul care l-a purtat pe Charles Darwin in expeditia sa - HMS BEAGLE), veti descoperi o regiune salbatica si indepartata,ce pare nepertubata. In aceste fiorduri chiliene, gheata si-a croit drum printre munti, formand insulite izolate si golfuri ascunse, un peisaj unic si de-a dreptul incantator.

Canalul Beagle are o lungime de 240 de km si o latime de 5 km in cel mai ingust punct al acestuia, fiind conectat la Oceanul Pacific prin Darwin Sound. Cea mai mare asezare din jurul acestui canal este Ushuaia din Argentina, urmata de Puerto Williams in Chile, doua dintre cele mai sudice asezari ale lumii.

 

Posibile debarcari:

Puerto Williams

Cu o populatie de numai 2.400 de locuitori, Puerto Williams este un mic orasel localizat pe o insula si una dintre cele mai sudice asezari ale lumii. Poarta numele amiralului Williams care a stabilit aici in anul 1845 fortareata Bulnes. Orasul a fost fondat initial ca o statie radio in anul 1953, iar ulterior s-a dezvoltat ca baza navala.

Cape Horn

Capul Horn este cel mai sudic punct al Americii de Sud, dar si o regiune cu mare insemnatate din punct de vedere al locatiei, istoriei, descoperirilor si a rutelor comerciale. In cazul in care conditiile meteorologice ne vor permite, vom acosta la Capul Horn, iar dumneavoastra puteti explora aceste taramuri parasite si romantice de la capatul lumii.

 

Ziua 6:  Pe mare

Astazi vom porni catre destinatia mult asteptata: Antarctica. Vom traversa pasajul Drake  ce conecteaza oceanul Pacific cu Atlanticul de Sud. Aici, apele mai calde din nord intalnesc apele mai reci si mai putin sarate din sud, fiind o zona extrem de bogata in nutrienti ce a dus la dezvoltarea unei extraordinare vieti marine. Calatoria va dura o zi, iar pe durata acesteia va vom oferi o serie de prezentari despre istoria si viata salbatica a Antarcticii, in asa fel incat dumneavoastra sa fiti pregatiti pentru experienta ce va asteapta.

Continentul se afla sub protectia “Tratatului Antarcticii” care reglementeaza toate activitatile din zona. Tratatul, care a intrat în vigoare în 1961 fiind semnat în total de 47 de țări, face din Antarctica o rezervație științifică, stabilește libertatea de cercetare științifică și interzice activitățile militare pe continent. Hurtigruten urmeaza aceste reglementari si se asigura ca mediile vulnerabile nu vor fi perturbate.

 

Zilele 7-12: Antarctica

La primul contact cu Antarctica, omul devine umil in fata maretiei naturii. O vorba cunoscuta printre exploratorii acestui continent spune: “daca poti descrie Antarctica in cuvinte, inseamna ca cel mai probabil nu ai fost acolo”

Izolata de catre curentii oceanici de restul lumii, Antartica este continentul ce concentreaza 99% din gheata planetei, cu grosimi ce ajung la 4000 de m. Este un continent intimidant, in care nici cea mai sofisticata tehnologie nu a putut contracara conditiile existente. Puteti fi martorii unor imagini brutale pe care natura le pune in scena: foci-leopard ce se hranesc cu pinguini neajutorati sau balene ucigase care isi invata puii tehnici de vanatoare, insa tocmai aceste scene unice si spontane confera Antarcticii un farmec aparte.

Prin “Tratatul Antarcticii” acesta este un continent dedicat pacii, stiintei si turismului. Niciuna dintre aceste activitati  nu trebuie sa intervina in balanta naturala-vizitam un loc care a evoluat de-a lungul mileniilor fara interferenta omului-tocmai de aceea aderam la reguli foarte stricte.

Ne propunem sa acostam in mai multe situri, multe dintre acestea fiind descrise mai jos ca exemple. In cazul in care conditiile meteorologice sunt favorabile, vom porni in explorarea la pas a Antarcticii. Participarea la aceste drumetii presupune o conditie fizica buna. La sol, echipa noastra va va oferi informatii utile pentru a evita perturbarea naturii si a vietii salbatice.

 

Insulele Shetland de Sud

In februarie 1819, comerciantul britanic William Smith naviga in jurul Capului Horn, cand o furtuna puternica a deviat vasul catre sud si astfel a descoperit insulele Shetland. Cu toate acestea, conform istoricilor, germanul Thaddeus von Bellingshausen a fost adevaratul descoperitor, cu doar 3 zile inaintea lui Smith.

 

Insula Half Moon

Desi are o lungime de doar 2 km, insula Half Moon este o bijuterie a diversitatii in peisajul polar. Stancile zimtate sunt casa pentru coloniile de pinguini antarctici,  pescarusi si diverse specii de foci. Diversitatea vietii salbatice face din aceasta insula o atractie importanta pentru impatimitii de fotografii. O alta atractie a insulei este statia Teniente Camera care se evidentiaza in peisaj prin steagurile argentiniene uriase inscriptionate pe cladirile portocalii. In cazul in care conditiile meteorologice sunt favorabile, vom face o vizita la statie si la punctul de observare al balenelor.

 

Portul Yankee

Golful Yankee a fost baza primilor comercianti din zona, datorita unui refugiu natural al acestuia creat de o limba de pamant pe aproape un kilometru lungime. Odata cu disparitia vanatorilor,  acest refugiu a devenit casa pentru diverse specii de foci.

Cea mai importanta atractie a insulei este colonia de pinguini cu “papuci”  cu un numar impresionant de 4000 de perechi. Imagini dramatice se desfasoara in portul Yankee atunci cand pescarusii arctici cauta sa isi hraneasca puii, iar pinguinii incearca sa ii protejeze pe ai lor.

Golful Yankee ofera o privelista superba prin stramtoarea Mcfarlane asupra insulei Livingston si stramtorii Bransfield, zone cunoscute pentru observarea balenelor.

 

Cuverville Island

Canalul Errera, calea intre  insula Ronge si peninsula Arctowsky, ofera peisaje deosebit de frumoase. Aici se afla insulele Daco si Cuverville, cea din urma fiind casa pentru coloniile de pinguini cu “papuci”. In aceasta zona apa are o adancime redusa, favorizand blocarea icebergurilor aproape de mal.

Pe timp de iarna, zapada impiedica accesul pinguinilor catre cuiburile lor, insa acestia nu se descurajeaza. Cu multa rabdare isi croiesc propriile “autostrazi”, vizibile sub forma unor retele intortocheate in zapada.

 

Portul Neko

Portul Neko este localizat in cea mai intima zona a golfului Andvord, purtand numele unei baleniere care a fost ancorata aici la inceputul anilor 1900.

Este o zona inconjurata de munti si ghetari alpini si prezinta o viata salbatica impresionanta.

 

Portul Paradise

Denumirea de “paradise” a fost data de marinari inca din vremurile de demult, fiind un loc de refugiu atunci cand furtunile deveneau extrem de violente. In prezent se poate vizita Waterboat Point-baza statiei chiliene Gonzalez Videla.

 

Golful Wilhelmina

Este un golf spectaculos inconjurat de munti si pereti glaciari inalti. Asigura adapost pentru viata salbatica, tocmai de aceea in trecut era o zona atractiva pentru vanatorii de balene. In prezent se pot observa pe langa balene, foci sau uriase stele de mare

Dupa ce am descoperit tot ceea ce  natura a creat in acest continent de la capatul lumii, parasim Antarctica si ne indreptam catre Capul Horn.

 

Ziua 13:  Pe mare

Cu busola orientata catre nord si cu imagini si experiente de neuitat in suflet, sunteti invitati la o noua interpretare a Antarcticii.Pe timpul calatoriei vom face un rezumat al acestei expeditii incredibile. Din peninsula Antarctica pana la Capul Horn sunt aproximativ 800 de km sau 40 de h de navigat in conditii de vreme buna. Acest pasaj marin a fost foarte cunoscut printre primii exploratori polari si este un voiaj unic pe care putini au ocazia sa il experimenteze.

 

Zilele 14-16: Insulele Falkland

Insulele au un ecosistem  unic ce inglobeaza peste 70 de specii de animale si pasari specifice zonei subantarctice. Pescaruri, foci-elefant, lei de mare si 5 specii diferite de pinguini intre care pinguinii regali, sunt unele dintre acestea. Se intalnesc de asemenea si aproximativ 347 de specii de plante. Peisajul este spectaculos, dominat de stanci si piscuri ascutite acoperite de iarba verde. Ne propunem sa vizitam zona de NV a insulelor Falkland cu peisaje incantatoare si viata salbatica deosebita, unde speram sa ajungi dupa amiaza.

Vom calatori apoi catre Stanley, capitala insulelor si punct de plecare pentru numeroase excursii. Puteti alege o excursie optionala sau puteti explora orasul pe cont propriu

 

Ziua 17: Pe mare/Stramtoarea Magellan

Stramtoarea Magellan este localizata in sudul continentului sud-american si cuprinde stramtoarea propriu-zisa, canalele si fiordurile din jurul peninsulei Brunswick. Poarta numele exploratorului portughez care a descoperit acest pasaj sudic in anul 1520.

Stramtoarea Magellan are un rol important in navigarea intre oceane, dar si in comunicatiile maritime dintre Chile si Argentina. Aceasta separa continentul american de Tierra del Fuego (Tara de Foc) pe o lungime de 560 de km, fiind de asemenea si principala cale catre Antarctica.

 

Ziua 18: Punta Arenas/Santiago de Chile

Punta Arenas este capitala si cel mai mare oras al regiunii Magallanes cu o populatie de 130,136 de locuitori. Orasul a fost fondat la jumatatea secolului al 17-lea si s-a dezvoltat ca un centru al negotului si culturii, influentand astfel intreaga regiune. Arhitectura este europeana si prezinta numeroase locuri cu insemnatate istorica. Centrul orasului, Plaza de Armas, este cunoscut pentru cladirile guvernului, gradinile bine intretinute si memorialul lui Ferdinand Magellan.

Debarcare si transfer la aeroport. Timp la dispozitie pentru un tur orientativ in Punta Arenas. Zbor de la Punta Arenas la Santiago de Chile